Volver

Aardappelbewaarloods met 1,80m kelderdiepte

Descripción

Op 8 april opende de familie Verstraete-Fort uit Maarkedal de deuren van hun nieuwe aardappelbewaarloods, en met veel bekijks! Honderden geïnteresseerden stapten zondag de 2000m² grote Myldes loods binnen. Zo'n twee miljoen kilogram Challenger aardappelen worden mooi droog bewaard bovenop de roostervloer. Het gaat hier over lange bewaring en de aardappelen zijn deels bedoeld voor de verpakking en deels voor export. De familie denkt zeer toekomstgericht en opteerde voor frigobewaring.

Uniek aan dit project is de kelderdiepte van 1,80m. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Eenvoudig om te reinigen (bvb. de Familie Verstraete-Fort kiest voor reiniging m.b.v. zijn borstelmachine).
  • De luchtsnelheid in het kanaal gaat sterk omlaag, en een goed berekende drukkamer is dus zeer belangrijk. Climanova stond in voor de ventilatie technische inrichting.

De nieuwe aardappelbewaring is voorbereid voor mechanische koeling. Zowel de bewaarcomputer als de bekabeling zijn voorzien. Dit zorgt ervoor dat het installeren van de mechanische koeling eenvoudig is uit te voeren.
 
Verder is de drukkamer uitgevoerd met RVS draadgoten. Zo kunnen ze deze gemakkelijk reinigen met water.

De aardappelbewaarplaats is uitgerust met geïsoleerde wandpanelen van 32 en 25 cm dikte (waarvan 8 cm isolatie) waardoor een constant geregelde temperatuur gegarandeerd kan worden. De volledige dakoppervlakte werd uitbekleed met 120 mm isolatie. Eveneens werd een drukgang op 2 niveaus uitgewerkt, met ingebouwde ventilatoren, voorzien van een inrijkeel zodat de drukgang/inspectieruimte toegankelijk is met een zelfrijdende borstelmachine.

Inschuren in geen tijd

Voor het vullen van de schuur in oktober 2017 gebruikte de familie inschuurmachines van AVR (duo-band, Cobra hallenvuller). Ook daarover zijn ze lovend:
"In slechts zeven minuten verhuisden we de inschuurlijn van cel 1 naar cel 2, een minimale wachttijd voor de boeren zodat ze bijna continu konden aanvoeren, zo vlot ging het!" vertelt Anne Fort enthousiast. "Deze machines 'praten' tenminste tegen elkaar, en zijn goed op elkaar afgestemd."

Meer foto's