Go Back

De puntjes op de i: AVR lanceert de Spirit 9200i, de vervolmaking van een pionier

Beschrijving

 

Met de Spirit 9200 zette AVR in het verleden al een nieuwe standaard voor 2-rijige bunkerverstekrooiers. Het toenmalig reeds bekende Spirit-concept werd doorontwikkeld voor het topsegment. Meer flexibiliteit, meer capaciteit, meer comfort: allemaal mogelijk dankzij de volhydraulische aandrijving en een crossrollenset als extra reinigingsmodule. En dit allemaal volgens de AVR-filosofie waar aardappelvriendelijkheid hoog in het vaandel staat!

Trouw aan het succesvolle concept van de Spirit 9200 brengt de Spirit 9200i enkele belangrijke upgrades op gebied van aansturing, tractie, de loofmat, de egelbandmodule, de crossrollermodule en de Clean & Go-bunker. De kernwoorden voor de Spirit 9200i? Improved (reiningsmodules), intelligence (geautomatiseerde functies) & intuitive (gebruiksgemak). De vervolmaking van een pionier!

 

Waar zitten de grootste updates?

 

  • ISOBUS-aansturing

De aansturing van de machine is ISOBUS-compatibel. Je kan de machine dus afregelen van op een ISOBUS-compatibel display naar keuze. AVR biedt een Müller Touch800- of een Smart570-scherm aan. De machine wordt altijd geleverd met een ergonomische AVR-joystick en dankzij de ISOBUS-AUX-functionaliteit kan je functies ook overplaatsen op de tractorjoystick.

Duidelijke iconen en intuïtieve menu’s, aangevuld met de automatische functies van de machine, optimaliseren het gebruiksgemak van de Spirit 9200i.
           

Reiningsmodules

  • Zeefcapaciteit / valhoogtes

De tot wel vier zeefmatten voor de egelbandmodule zorgen voor een maximale zeefcapaciteit. Vooraan de machine kan je kiezen voor ofwel twee korte ofwel één lange graafmat. Een extra graafmat – en dus een extra val – verhoogt de zeefcapaciteit beduidend. Bij een goed zeefbare grond en voor de zachtste behandeling kies je dan weer voor één lange mat.

Net voor de egelbandmodule kies je voor een zachte berubberde zeefmat of voor extra reiniging via een crossrollermodule. Doorheen de machine worden de valhoogtes steeds minimaal gehouden. Doordat de loof- en zeefmatten dicht tegen elkaar lopen, wordt de val van de graafmat naar de zeefmat tot een minimum beperkt. Hiermee bereikt de AVR Spirit 9200i de laagste valhoogtes in de markt, met 33% marge op de eerstvolgende concurrent.

  • Crossrollermodule - Extra reinigingscapaciteit

Een crossrollerset voor de egelbandunit verhoogt de reinigingscapaciteit van de machine enorm - zonder dat een extra richtingswijziging in de machine nodig is. Dat is uniek in de markt.

De crossrollen halen efficiënt losse aarde, kluitjes en kleinere stenen uit de productstroom, waardoor de egelbanden ontlast worden en deze op hun beurt efficiënter de resterende losse aarde en loof verwijderen. De positie, snelheid en draaizin van de gladde rollen kan vanuit het display in een overzichtelijke widget versteld worden. De laatste rol van de CR-module is bovendien berubberd en in combinatie met een borstellat doet deze efficiënt dienst als loofrol.

Dankzij de vele instelmogelijkheden van de crossrollermodule kan de rooier in elke situatie ingezet worden.

  • Loof

Het hoofdscheidingssysteem voor het loof bestaat uit de combinatie van de zeefmat met de mazenloofmat. Boven die mazenloofmat zorgen een set van twee rijen afstrijkers en nog eens een set van drie rijen afstrijkers ervoor dat de aardappelen netjes in de machine blijven. Deze sets kunnen onafhankelijk van elkaar in hoogte versteld worden en de rijen afstrijkers staan onderling op een voldoende grote afstand om de scheidingscapaciteit te optimaliseren. Bij loofophopingen kunnen de frames van de rijen opklappen.

Bovenaan de machine kunnen nog drie rijen toegevoegd worden. Onder de loofmat bevindt zich een gesloten transportband die het loof afvoert en aardappelen die eventueel laat vallen doet terugrollen in de machine.

Extra loofscheiding

De derde zeefmat of de crossrollenset vergroot het scheidingsoppervlakte (loofmat) voor het lange loof of onkruid uit de productstroom. Dit is erg belangrijk bij de huidige trend naar hoogproductieve rassen met veel en stevig loof.

De doorontwikkeling van de crossrollermodule met loofrol helpt dan weer bij een betere verwerking van de korte stengels die door de loofmat glippen.

  • Egelbandmodule

De egelbandmodule achterop de machine is in zijn geheel in helling verstelbaar en garandeert een volledige controle over de productstroom in alle omstandigheden: of het nu gaat om een hellend of vlak terrein of om lichte of zware grond. De productstroom op de langsegelband wordt via de driedubbele afstrijkrol – die in hoogte verstelbaar is - afgeleid naar de dwarsegelband twee 2-rijige rotorkammen. Hier gebeurt de steen-en kluitenscheiding voor de laatste inspectie op de leestafel.

De nieuwe, hydraulisch opklapbare afstrijkrol op de dwarsegelband kan bediend worden vanuit de cabine. Blokkeringen worden zo gemakkelijk vermeden in zelfs de moeilijkste zones in het perceel.

  • Clean & Go-bunker

De Spirit 9200i is uitgerust met een bunker van +8 ton. De loshoogte kan maximaal tot 4,20 m bereiken, hiervoor is een hydraulisch wegklapbare valbreker of kistenvultrechter beschikbaar.

Daarnaast is er ook een Clean & Go-bunker beschikbaar. Combineer het beste van 2 werelden: een buffer van 8 ton aardappelen, extra zeefcapaciteit en geen stilstand om de bunker te lossen !
 

Tractie

Optioneel is hydrostatische wielaandrijving beschikbaar. Een extra hydraulische pomp drijft op het rechterwiel een 2815cc-wielmotor en op het linkerwiel 1745cc-wielmotor aan. De tractie kan zo tot 120pk vermogen leveren op de achteras. Het tractiesysteem – dat dus nóg krachtiger is – blinkt bovendien uit in gebruiksgemak: het kan bediend worden met een intuïtieve extra keypad én de ISOBUS-aansturing dedecteert automatisch of er vooruit of achteruit gereden wordt.
 

AVR Connect

De Spirit 9200i kan volledig vanop afstand online gemonitord worden. Via een account op AVR Connect kan je data i.v.m. geleverd werk, sensordata, alarmen en bijvoorbeeld opbrengstdata opvolgen. Ook diagnose op afstand is mogelijk, zo kan je dealer of AVR betere ondersteuning bieden.

 

Technische gegevens

 

Spirit 9200i

Afmetingen (l x b x h)

11,7 x 3,30 x 4 m

Rijenafstand

75 – 90 cm

Bunkercapaciteit

> 8 ton

Gewicht

11.495 kg

Maximale loshoogte

4,20 m

Benodigd vermogen

Ca. 120 kW / 160 hp

                  

 

In de praktijk

In 2023 werd het prototype uitgebreid getest met zeer positieve feedback; in 2024 werden vervolgens zeven exemplaren in nulserieproductie genomen. De Spirit 9200i zal voor het eerst live aan het werk te zien zijn tijdens Potato Europe op 11 en 12 september in Villers-Saint-Christophe, Frankrijk.

 

Foto’s

Productpagina

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perscontact

Majna Seurinck    | Marketing & Communication Manager

+32 (0)51 24 55 66 | majnaseurinck@avr.be

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mis geen enkel nieuwtje, en krijg als eerste de uitnodigingen voor onze events: schrijf u hier in op onze nieuwsbrief! 

 

Over AVR

AVR is producent van een volledig gamma machines voor de aardappelteelt. Van pootbed-bereiding, poten en aanaarden tot klappen, rooien en inschuren.

De missie van AVR is duidelijk: we maken, verkopen en onderhouden machines voor aardappeltelers die efficiënter en duurzamer willen werken. We brengen innovatieve technologie en producten op de markt die het mogelijk maken om met minder moeite, minder brandstof, minder tijd en minder bodembelasting méér verkoopbare aardappelen te kunnen inschuren.

Bij alles wat we doen – van het uitdenken en ontwikkelen van onze machines tot het duurzaam samenwerken met klanten en dealers – houden we onze kernwaarden voor ogen: respectvol, betrouwbaar, eigenzinnig en betrokken.
 

AVR telt internationaal 250 medewerkers, heeft een netwerk van meer dan 100 dealers in 60 landen en verwezenlijkte in 2023 een omzet van 96 miljoen euro.

AVR is een Belgisch familiebedrijf, met 175 jaar ervaring, waarvan de hoofdzetel in Roeselare gevestigd is. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Nederland en Duitsland.