Go Back

Primeur voor het AVR-inschuurgamma: de AVR Scorpio-kistenvuller

Beschrijving

 

In het jaar van z’n 175e verjaardag staan bij AVR, producent van een volledig gamma machines voor de aardappelteelt en wereldspeler in dat marktsegment, heel wat productlanceringen op de planning. De eerste wave van lanceringen omvat niet minder dan drie nieuwe machines binnen het inschuurgamma, waaronder de allereerste AVR-kistenvuller: de AVR Scorpio.

De AVR Scorpio-kistenvuller vervolledigt het AVR-gamma van het inschuurmateriaal een deelt diens identiteit: de Scorpio combineert gebruiksvriendelijkheid met capaciteit én is bovendien uiterst aardappelvriendelijk. De capaciteit van de Scorpio matcht perfect met de capaciteit van één ervaren heftruckchauffeur en levert met andere woorden tot één gevulde kist per minuut af.

  • Aardappelvriendelijk

De bewegende hoofdband bestaat uit twee delen met een buigpunt in het midden. Hierdoor zijn de afzonderlijke delen langer dan de meeste andere modellen in de markt: dat garandeert enerzijds lage valhoogtes en zorgt er anderzijds voor dat de aardappelen onder een niet te steile hoek zacht in de kist geleid worden. Dankzij de beperkte hellingsgraad is een band met profiel overbodig en kan er eenvoudig een schraper toegevoegd worden om vuilophoping te vermijden.

Voor een optimale en gelijke trekkracht in beide richtingen wordt de hoofdband aan beide zijden aangedreven door een trommelmotor. Hierdoor is het mogelijk om trommelmotoren met een kleine diameter te gebruiken – wat de valhoogtes minimaliseert - en toch over voldoende contactoppervlak te beschikken om slippen te voorkomen. Nog meer bescherming? De rubberen flappen op de hoofdband limiteren de snelheid waarmee de aardappelstroom naar beneden glijdt.

 

  • Gebruiksvriendelijk & aangenaam werken

De kistenvuller is heel eenvoudig te bedienen via de knoppen op de elektrische kast en via het intuïtieve 7"-touchscreen. De volledig elektrische aansturing zorgt ervoor dat de Scorpio energiezuinig, opmerkzaam stil en zeer soepel werkt.

Dankzij verschillende sensoren – waaronder sensoren die de positie van de band bepalen alsook een lasersensor die continu het productniveau in de kist monitort – wordt de kist automatisch van onder tot boven gevuld en dat met minimale valhoogtes tijdens het hele proces.

 

  • AVR Line Control

Dankzij de AVR Line Control-software kan de Scorpio-kistenvuller perfect afgestemd worden op andere AVR-machines in de inschuurlijn. Zo wordt de hele lijn bijvoorbeeld stil gelegd als beide kisten vol zijn, maar zal de lijn evengoed opnieuw automatisch herstarten als er een lege kist geplaatst wordt en de hoofdband de bodem van de lege kist bereikt heeft.

Als één kist vol is en de andere leeg, stopt de kistenvuller terwijl de rest van de lijn en de AVR Line Control actief blijven. De kistenvuller buffert op dat moment wat product op de band en schakelt over naar de lege kist. Op deze manier kan er vlot van kist gewisseld worden zonder invloed te hebben op capaciteit van de inschuurlijn.

Het buffereffect kan via de AVR Line Control ook naar bijvoorbeeld de Mamba-transportband uitgebreid worden voor een optimale capaciteit.

 

  • Brede inzetbaarheid

De Scorpio kan zowat alle gangbare maten van kisten vullen. De framehoogte en kistenpositie zijn namelijk verstelbaar. De heftruckchauffeur kan gemakkelijk aan het indicatielampje zien of de kist correct gepositioneerd staat.

Handige opties zijn onder andere een extra toevoerband – die extra buffercapaciteit biedt en een 180°-toevoer mogelijk maakt -, een frequentieregelaar voor een traploze instelling van de bandsnelheid, geschakelde stopcontacten en ledwerklichten.

 

Scorpio

Lengte transportmodus – max. in werkmodus (m)

4,41 – 6,33

Hoogte transportmodus -  max. in werkmodus  (m)

2,6 – 3,48

Breedte transportmodus (met toevoerband) – max. in werkmodus (m)

1,57 (2,4) – 2,61

Breedte kisten (m)

min. 0,90*

Lengte kisten (m)

1,60 – 2,40*

Capaciteit

60 kisten/u.** of 75 ton/u.

* binnenmaat

                      **  bij kisten van  1,60 meter breed

In de praktijk

De prototypes werden uitgebreid getest en kregen positieve feedback van de gebruikers; in 2025 volgt de serieproductie. De Scorpio zal voor het eerst statisch te zien zijn op Aardappeldemodag op 21 augustus in Westmaas, Nederland. Vervolgens zal de kistenvuller live aan het werk te zien zijn in een demo-opstelling tijdens Potato Europe op 11 en 12 september in Villers-Saint-Christophe, Frankrijk.

 

Foto's

Productpagina

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perscontact

Majna Seurinck        |  Marketing & Communication Manager 

+32 (0)51 24 55 66  |  majnaseurinck@avr.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mis geen enkel nieuwtje, en krijg als eerste de uitnodigingen voor onze events: schrijf u hier in op onze nieuwsbrief! 

 

 

Over AVR

AVR is producent van een volledig gamma machines voor de aardappelteelt. Van pootbed-bereiding, poten en aanaarden tot klappen, rooien en inschuren.

De missie van AVR is duidelijk: we maken, verkopen en onderhouden machines voor aardappeltelers die efficiënter en duurzamer willen werken. We brengen innovatieve technologie en producten op de markt die het mogelijk maken om met minder moeite, minder brandstof, minder tijd en minder bodembelasting méér verkoopbare aardappelen te kunnen inschuren.

Bij alles wat we doen – van het uitdenken en ontwikkelen van onze machines tot het duurzaam samenwerken met klanten en dealers – houden we onze kernwaarden voor ogen: respectvol, betrouwbaar, eigenzinnig en betrokken.

 

AVR telt internationaal 250 medewerkers, heeft een netwerk van meer dan 100 dealers in 60 landen en verwezenlijkte in 2023 een omzet van 96 miljoen euro.

AVR is een Belgisch familiebedrijf, met 175 jaar ervaring, waarvan de hoofdzetel in Roeselare gevestigd is. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Nederland en Duitsland.