Go Back

Mechatronica: stimuleer lokale jeugd

Beschrijving

Bouw aan je werknemerspotentieel, stimuleer lokale jeugd

De juiste persoon, op de juiste plaats. Een mooi gezegde, maar in de bedrijfswereld soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mechanisatiebedrijven, zoals bijvoorbeeld aardappelmachineproducent AVR, zoeken vaak specifiek technische profielen die een knelpunt vormen. Daarom pakt de groeilustige onderneming het heft zelf in handen, en werkt het samen met de Vives Hogeschool Oostende aan het Mechatronica project. Een van de subprojecten is het inspireren van de Lichterveldse middenschool tijdens een bedrijfsbezoek aan AVR. Met het einde van het schooljaar in zicht, is het een ideaal moment om studenten extra te motiveren om volgend schooljaar voor een STEM-richting te kiezen.

Mechatronica project

Jongeren warm maken voor wetenschap en technologie, dat is de slogan van het Mechatronica project. Tijdens de lessen technologie krijgen studenten uit de eerste graad middelbaar onderwijs Lego Mindstorm-pakketten. Deze zijn uitgerust met motoren, sensoren, een besturingseenheid en LEGO-bouwstenen, waarmee de leerlingen bestuurbare robots leren bouwen en programmeren. Als partner helpt AVR deze pakketten te voorzien. Het slotevent met de wedstrijd ‘Bouw je eigen avatar’ en prijsuitreiking door stand-up comedian William Boeva vond plaats op 20 mei.

 Stefan Top, Managing Director van AVR:

“Als vooruitstrevend bedrijf stimuleren we graag de lokale jeugd om te kiezen voor een technische
opleiding. We vinden dat we met dit project actief kunnen meewerken aan het imagoprobleem van de technologische sector, zodat we op termijn jonge mensen blijven vinden die graag met ons bijdragen aan de ontwikkeling van de aardappelmechanisatie.”

“Een interactief bedrijfsbezoek lijkt mij een goede gelegenheid om jongeren te tonen wat er mogelijk is na een technische opleiding. Zo zien ze de technologische realisaties, maar maken ze ook kennis met een waaier aan beroepen in deze sector. Door de lokale jeugd te stimuleren, bouwen we nu aan ons toekomstig werknemerspotentieel.”

Technologie is meer dan techniek alleen

Technologie en innovatie helpen de wereld vooruit. Tegen 2050 bijvoorbeeld is er nood aan een voedselproductie die 60% hoger ligt dan de huidige (cfr. Ulrich Adam, CEMA Secretary General - De Loonwerker, maart 2015). Dat vraagt een inspanning van landbouwmachinebouwers zoals AVR om nog slimmere machines te bedenken, die de arbeidsomstandigheden van de landbouwer vergemakkelijken en zijn input (brandstof, tijd…) verlagen.

Daarom is er nood aan bruisende breinen die helpen oplossingen en innovaties van bestaande producten te bedenken. Om jong talent de juiste richting uit te sturen is het belangrijk de vele mogelijkheden te tonen die je na een technische opleiding krijgt. Het Mechatronica project leent zich hier uitstekend voor.

Gezocht: collega’s met een passie voor techniek… en aardappelen

Veelgevraagde profielen in de metaalsector zijn R&D engineers, R&D techniekers, Service techniekers en lassers, en laat dat nu net moeilijk te vinden zijn. Deze beroepen vragen één gemeenschappelijke factor: een passie voor techniek! Technologie kampt bij de jeugd echter met een imagoprobleem: ‘je moet je handen vuilmaken’, ‘dat is voor jongens’ of ‘technologie is saai’ zijn veelgehoorde uitspraken, maar dat is buiten productiebedrijven als AVR gerekend.

De uitdagingen voor technische profielen, zowel arbeiders als bedienden, lopen uiteen van het ontwikkelen van softwarematige, hydraulische en elektrische sturingen van machines, tot het bouwen van prototypes, machines in het veld afstellen en de werking aan de klant kunnen uitleggen.

De machines die in Roeselare ontworpen en geproduceerd worden, vinden wereldwijd hun plaats bij de aardappeltelers. Zelfs in landen als Canada, Zuid-Afrika en Japan bijvoorbeeld rijden aardappelmachines. Juist die globaliteit vraagt dat ook technische medewerkers bijkomende vaardigheden kunnen inzetten zoals talenkennis, zelfstandigheid, creativiteit en hands on zijn.

Een getuigenis van R&D medewerker Joke Cambie:

 “Tijdens mijn opleiding als master Elektromechanica werd het al gauw duidelijk dat ik een passie had voor het automatiseren. Blijkbaar geen evidente keuze voor een vrouw zo bleek, want ik was één van de weinige dames in mijn vak. Als dochter van landbouwers kreeg ik van kinds af de microbe voor technologie en werktuigen mee. Na mijn studie wou ik dan ook graag in een bedrijf als AVR terechtkomen dat al mijn passies combineerde. Dankzij mijn werk reisde ik bijvoorbeeld al eens naar Australië, een heel leerrijk moment.”

Lichterveldse jeugd proeft productiebedrijf

De eerstejaars van de middelbare school in Lichtervelde snoven onlangs de sfeer op bij AVR, een echt Vlaams productiebedrijf dat machines voor de aardappelteelt ontwikkelt en bouwt. Na een beknopt overzicht van de verschillende stappen in het productieproces, krijgen de jongeren een interactieve rondleiding in de fabriek: een 3D Faro-meter hanteren, machines van dichtbij zien draaien, een CNC machine programmeren… Allemaal zaken die tonen dat technologie ‘fun’ is.

Bekijk hier de foto’s.