Go Back

Nieuwe AVR Puma 4.0 connecteert machinedata met de landbouwer

Beschrijving

Op de komende Agritechnica stelt AVR voor de allereerste keer zijn nieuwe Puma 4.0 voor. De vierrijige aardappelrooier is de opvolger van de bekende Puma 3, maar is nu volledig cloud geconnecteerd. Om alle functies en metingen te visualiseren lanceert de aardappelmachinefabrikant daartoe een digitaal platform: AVR Connect. AVR bevestigt hiermee zijn positie als wereldleider in het segment van de vierrijige zelfrijders.

 

Bekijk foto's hier

 

AVR Connect

Om de moderne landbouwer te helpen de huidige uitdagingen in de landbouw het hoofd te bieden, heeft AVR zijn Puma volledig met het web gekoppeld en met een passende naam gedoopt: Puma 4.0.

De webconnectiviteit wijst erop dat sensoren op verschillende plaatsen op de rooier data uit het veld binnentrekken en online doorsturen naar het persoonlijke gebruikersplatform, AVR Connect. Het platform kan data visualiseren van onder andere:

  • Trips management: route naar en van de velden, rooitijd, eventuele wachttijden mooi in beeld,geofencing,
  • real time positie van de machine,
  • instellingen en parameters op afstand,
  • mogelijkheid tot remote update en
  • live overzicht van alle Puma schermen en parameters, met tijdsopname. Zo kunnen ook bepaalde machine-instellingen gelinkt wordt aan kwaliteitsrapporten bij afleveren van vrachten aardappelen
  • geïntegreerde opbrengstmeting.

Het platform biedt ruimte aan nog andere toepassingen en combineert ook deze data zodat ze elkaar versterken.

AVR Connect is een open platform waardoor data, indien gewenst, gedeeld kan worden met andere pakketten door gebruik te maken van API’s. Koppelingen met WatchITgrow, Akkerweb, John Deere Operations Center enz. zijn binnenkort ook mogelijk

Optioneel: geïntegreerde opbrengstmeting

De opbrengstdata van de oogst wordt verzameld en op een detailkaart gevisualiseerd zodat de landbouwer de efficiëntie van zijn veld kent. Daaruit kunnen productieve en minder productieve zones in het veld naar boven komen. Onderliggende oorzaak kan dan verder onderzocht worden en de landbouwer kan actie ondernemen om in de toekomst de totale opbrengst over het veld te optimaliseren.

Service op maat

Door het registreren van allerlei machinedata via het AVR Connect platform, zoals bijvoorbeeld het vermogen en verbruik van de motor, kan de gebruiker veel info krijgen over de werkomstandigheden. Het helpt ook de dealers en landbouwers onder andere bij het analyseren van de machine, zodat ze zelfs op voorhand aan de alarmbel kunnen trekken. Een service op maat behoort dan tot de mogelijkheden.

Innovatiepakket

Het voorbije seizoen waren een achttal Puma’s gekoppeld om via het internet hun data door te sturen. De testgebruikers zijn enthousiast over de resultaten.

De eerste gebruikers van de nieuwe Puma 4.0 kunnen vanaf vandaag intekenen op het Innovatiepakket. Vrijblijvende info is te verkrijgen via Koen Uyttenhove, IOT Manager bij AVR.

Technische updates:

     Stage V motor

Om op tijd mee te zijn met de wetgeving is in de Puma 4.0 een Stage V-motor van volvo gemonteerd. De TAD1383VE. Aan de bestaande motor met SCR en EGT als nabehandelingssystemen wordt een DPF+DOC (roetfilter) toegepast om aan de verstrengde emissienormen (voornamelijk wat Nox gehaltes en fijn stof) te voldoen. Hierbij hechtte Volvo veel belang aan een systeem dat de gebruiker op geen enkel moment stoort bij normaal gebruik van de machine. Het regenereren van de roetfilter gebeurt tijdens het werken, het betreft een actieve regeneratie om de filter schoon te branden. Zo wordt voorkomen dat de filter volgeraakt en dat er passieve (stationair draaien) regeneratie nodig is tijdens het rooiseizoen. Zo wordt voldaan aan de strengste normen, zonder dat het invloed heeft op wat de machine hoort te doen, namelijk rooien.

     Nieuwe luchtfilter

Een nieuw, efficiënt luchtfiltersysteem zorgt voor de aanzuiging van propere lucht, wat onontbeerlijk is zeker nu de droge, stoffige, seizoenen elkaar opvolgen. In het nieuwe systeem zorgt een Topspin voorfilter voor verbeterde werking. Hierdoor moet minder gereinigd of vervangen worden, waardoor de gebruiker vlotter kan doorwerken en (tijds)kosten uitspaart.

     Nieuwe touchscreen

Het nieuwe AVR-bedieningsscherm is dankzij zijn helderheid (1350cd/m² t.o.v. 500 vroeger) gemakkellijk leesbaar. Het is nu eveneens capacitief, dus vlot met vingers te bedienen zoals een smartphone. Ook de processorsnelheid is een stap vooruit, resulterend in een zeer goede reactiesnelheid, wat mogelijkheden geeft naar verdere automatisering/IOT-toepassingen. Naast zijn technische verbeteringen, behoudt het scherm de gekende en intuïtieve AVR look en feel.

    Optie loofverspreider op de loofklapper

Aangezien de nieuwe rassen meer en meer loofontwikkeling tonen, dat efficiënt geklapt moet worden, werd de klapper enkele jaren terug al gemoderniseerd. Om het geklapte loof van onder de machine te halen zodat het zich niet in de rijen ophoopt, is er optioneel een loofverspreider beschikbaar die het geklapte loof naast de rooier over de werkbreedte van de machine verdeelt. Het systeem heeft voor de veiligheid een klep (hydraulisch bedienbaar) die kan dichtgeklapt worden als er een trekker met kipper langs de loofklapper rijdt, bv. bij rijdend lossen. Verder is het systeem opklapbaar om binnen de wettelijke breedtes op de weg te blijven. De loofverspreider is in nalevering ook beschikbaar voor Puma 3 rooiers.

     Mogelijkheid tot elektrische loofrolverstelling vanuit de cabine

Voor een efficiënte loofscheiding is een goede afstelling van de loofrollen cruciaal. Gezien, in verschillende omstandigheden gerooid wordt (bvb. door loonwerkers), of er vroeg in het seizoen gerooid wordt (wat niet te vergelijken is met rooien voor de bewaring), is een goede afstelling naargelang de omstandigheden cruciaal voor goede rooiresultaten. Daarom werden zowel de loofrakels – die het loof richting loofrol geleiden – als het gebruiksgemak om de loofrollen te verstellen gemoderniseerd.

     Mogelijkheid positiesensor op Varioweb

Ook het gekende Varioweb-reinigingssysteem kreeg nog een update. Een extra sensor geeft de positie van de axiaalrollen weer. Zo kunnen instellingen opgeslaan worden, bijvoorbeeld om snel te wisselen tussen rooien op zand versus zwaardere/natte grond in eenzelfde veld, of kan de instelling makkelijk doorgegeven worden aan collega’s onder elkaar.