Testimonial: "Voor ons blijft de AVR Puma de beste investering"
Beschrijving
Profiel
- Naam: Arjan (46), Huibert (44) en Adwin (40) Breure
- Stad: Klaaswaal, Nederland
- Functie: Zaakvoerders
- Hectaren: meer dan 800 hectaren/jaar
Loonbedrijf Breure: (loon)werken van vader op zonen
Het verhaal van de drie broers Breure leest als een mooie familietraditie. De eerste stappen werden in 1923 in regio Hoeksche-Waard gezet. Na de oorlog namen de drie zonen van het gezin Breure de zaken over en ze breidden de activiteiten uit. In 1980 nam zoon Ad Breure samen met zijn vrouw de activiteiten op de boerderij van zijn vader Arie en zijn twee broers over. Op hun beurt stapten ook zíjn drie zonen, Arjan, Huibert en Adwin in 2009 als meest recente generatie in het bedrijf.
Ervaring doorgegeven van vader op zonen, dat kan tellen.
De drie broers runnen op vandaag samen het bedrijf en hebben de taken netjes verdeeld. Arjan doet de planning van de dagelijks activiteiten, Huibert de administratie en Adwin stuurt de werkplaats aan en de werkzaamheden in het veld en is daarnaast een van de chauffeurs op de AVR Puma.
Doorheen de jaren investeerden ze fors in landbouwmateriaal. Dat gebruiken ze zowel voor hun eigen landbouwbedrijf als voor de loonwerkactiviteiten.
De meest recente investering van de drie broers betreft een AVR Puma 4.0. Deze komt bovenop de AVR Puma 3 (2018), de AVR Puma+ (2014), en een AVR Quadra.
Arjan: “Voor ons blijft de Puma de beste investering. Wij houden van het authentieke rooiconcept van deze zelfrijder: een degelijke, kwaliteitsvolle rooier, met een mooie grote bunker en het vierrijig rooien zorgt voor de nodige capaciteit. De nieuwste Puma blijft trouw aan zijn basisconcept van eenvoud, maar is vooral in doorontwikkeling een prima vooruitgang.”
Als voorbeeld van vooruitgang halen ze de ACC-rooibek aan:
Adwin: “Hiermee kan je zelfs binnen hetzelfde perceel, bij ons vooral op oude zeeklei, kiezen om met of zonder diabolo’s te rooien. Als het erg nat is heffen we de diabolo’s op zodat de ruggen niet in elkaar gedrukt worden, en omgekeerd zetten we de diabolo’s in een droger stuk soms wel in. Dat regelen we à la minute en zeer comfortabel vanuit de cabine.
Ook het Varioweb blijft een absolute troef van de Puma rooier. Dit vind ik één van de mooiste dingen die de Puma heeft. Met dit flexibele reinigingssysteem bepaal je zelf hoeveel reiniging je nodig hebt, ook hier weer afhankelijk van de rooiomstandigheden. Deze zaken gecombineerd zorgen dat je wat langer kan doorrooien. Soms zelfs tot een dag.”
Adwin: “Je krijgt ook vooral rust als chauffeur. Alle rooifunctionaliteiten kan je met de joystick en een eenvoudige touchscreen bedienen. De camera’s geven een enorm goed zicht op het rooiproces. Dankzij het rijdend lossen principe kan de wagen netjes naast de rooier blijven rijden, terwijl ik op het rooiproces kan focussen. Belangrijk aangezien ik in totaal al zon’ 3000 hectaren achter de kiezen heb. Deze grote machine is zelfs uitstekend voor kleinere percelen. Ik kan er heel vlot mee inzetten.”
Huibert: “Dat kan ik beamen. Op drukke momenten spring ik bij als reservechauffeur. Ik rij dus minder vaak met de Puma dan Adwin, en toch kan ik er vlot mee overweg. Het rooien verloopt eenvoudig en de bediening is intuïtief.”
Adwin: “Wij hebben trouwens ook gekozen voor de optie AVR Connect. Het grootste voordeel is dat wij op afstand kunnen meekijken naar het rooiproces, en de opbrengstmeting. Zo proberen wij nog nauwkeuriger en efficiënter voor onze klant te werken. Dat spaart niet alleen de klant, maar ook onszelf tijd en middelen uit. Win-win!”
“Niet enkel het rooien verloopt comfortabel, ook naar onderhoud sparen we heel wat tijd en kosten uit. Veel onderdelen zijn ontwikkeld met een vlotte uitwisselbaarheid in het achterhoofd. De open bouw zorgt dat we snel een onderdeel zoals de rooimatten kunnen vervangen.”
Arjan: “Bovendien is het dealernetwerk er de voorbije jaren een stuk op vooruitgegaan. Onze dealer Kraakman is goed vertegenwoordigd met een groot aantal vestigingen. Dankzij hun centrale, digitale magazijn kan je sinds kort ook onderdelen krijgen vanuit de andere vestigingen. Zo zijn we altijd tijdig voorzien.”
Arjan: “Voor het inschuren maken wij gebruik van een AVR Cobra hallenvuller, een AVR duoband, en een AVR CTK 1050. Eenvoud in gebruik is duidelijk het grootste voordeel. Ze zijn gemakkelijk in bediening en verplaatsing. De machines zijn mooi op elkaar afgestemd. Dat moet ook één lijn zijn. Vroeger met andere apparatuur viel er wel eens iets stil. Met de huidige AVR-lijn is dat opgelost.”
Huibert: “En capaciteit, dat is ook een groot voordeel. Dat merken we duidelijk aan een korter inschuurproces.”
Adwin: “Dat klopt. Onze vorige hallenvuller had een bandbreedte van 70 cm, maar de huidige Cobra hallenvuller is goed in balans met een 80 cm breedte, en geeft dus meer capaciteit waardoor het inschuren vlotter gaat. Inschuren doen we vooral voor onszelf. Als loonbedrijf vertrouwen onze klanten hoofdzakelijk op ons als rooispecialist. Wij hebben de kennis en de juiste machines om hen volledig te ontzorgen, en dat doen we met plezier.”
Arjan: “Tijdens het pootseizoen vertrouwen wij naast onze Ge-Force en Multivator frezen op onze AVR Ceres 400, een vierrijige pootmachine die ons al vele jaren goede dienst bewees. Als we beslissen om deze te vervangen dan zou zijn nieuwste opvolger de Ceres 440 een eventuele investering kunnen zijn. Deze kan bovendien ook gekoppeld worden aan ons digitale AVR Connect platform. Zo kunnen we het poot- en rooiproces in de toekomst nog beter op elkaar afstemmen, en opbrengsten gaan meten.”
Wat de Breure broers de mooiste levensles vinden:
“Wij proberen vooral de denkwijze van onze vader Ad te volgen. Hij was vooruitstrevend en vooruitziend. Met zijn eenvoudige, maar robuuste AVR Quadra verzorgde hij eerst een kleiner bedrijf met eigenlijk te weinig areaal voor dit soort machine, maar hij zag er toekomst in. Papa zorgde voor schaalvergroting, en daarmee voor een groei van het bedrijf op alle vlak. Wij zijn trots en dankbaar dat we samen met hem ons bedrijf konden uitbouwen. Het is jammer dat hij er niet meer bij is. We hebben veel van hem opgestoken, en proberen die filosofie voor ogen te houden.”